Geschiedenis van de cocktail

Nog ver voordat de eerste Europeanen voet op Amerikaanse bodem zetten, waren ze al bezig met het produceren van dranken. In Zuid-Europa vooral wijnen en brandy en in de noordelijke landen voornamelijk graandistillaten. Toen de Europese immigranten het schip naar Amerika namen (misschien wel vanaf deze plek), namen zij deze ambacht mee en begonnen daar ook drank te maken. Rum was in 1640 de eerste drank wat ze stookten. Deze rum was de basis van de vele punches die toen gemaakt werden.
Na verschillende alcoholwetten en 2 oorlogen met Engeland viel de rum productie niet meer onder de Amerikanen. Begin 19e eeuw was het daarom tijd voor de tweede Amerikaanse spirit, Bourbon, een whiskey gemaakt van mais. De naam Bourbon was een eerbetoon aan de Fransen die meevochten tegen Engeland.

Het woord cocktail verscheen onderhand steeds vaker in kranten en publicaties zoals in het stuk, The Balance and Columbian Repository: ‘Cocktail is a stimulating liquor, composed of spirits of any kind, sugar, water and bitters” .
Bitters zijn ontstaan als medicijnen, met kruiden en technieken geleerd van de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Maar bartenders kwamen erachter dat het ook veel smaakt toevoegt aan een gemixt drankje. Een apotheker genaamd Antoine Amédie Peyschaud kwam met de eerste bitter op de markt. Hij serveerde brandy met zijn bitter in een eierdoosje, die coquetier heet…
Velen beweren dat het woord cocktail een verbastering van coquetier is. Dit is natuurlijk één van de duizenden verhalen over de naam Cocktail.

De gouden eeuw van de cocktail

Vanaf 1817 werd de accijnzen verlaagd en overal ontstonden bars van alle soorten en maten. Van mooie luxe hotelbars naar kleine buurt pubs. Dit was de tijd dat vele klassiekers geboren werden: bv de Manhattan, de Fizz, Juleps en de Old Fashioned. Rond 1870 waren er vele cocktailboeken te vinden en het niveau van de bartenders ging overal omhoog, qua service en drankenkennis.

Prohibition

In 1919 was er in heel Amerika een drooglegging waardoor het gebruik en verkoop van alcohol verboden was. Hierdoor ontstond de “Speakeasy”, een geheime bar waar je nog steeds cocktails kon drinken en andere alcohol kon nuttigen. In deze tijd moesten bartenders nog creatiever zijn met smaken om de alcoholsmaak te verbloemen. In deze tijd ontstonden er hele bijzondere cocktails. De speakeasy’s werden van alcohol voorzien door een illegaal circuit van bootleggers (dranksmokkelaars) en hadden daardoor vaak banden met de georganiseerde misdaad. De Prohibition duurde tot 1933. Helaas ging er in deze tijd ook veel kennis verloren, simpelweg omdat er veel producten niet meer verkrijgbaar waren.
De cocktails waren niet meer wat het geweest was en rond de jaren ’50 waren verse producten en fruit helemaal vervangen door voorgemixte kant- en klaar verpakkingen om cocktails te maken.

Back to the ‘80’s

Vanaf de jaren ’80 werden er eindelijk weer cocktails gemaakt zoals die ooit bedoeld waren. Cocktails met vers fruit, vers geperste sappen en precies afgemeten verhoudingen van de alcohol. Oude boeken en technieken werden uit de stoffige kasten gehaald, en ook werden de cocktails uit de drooglegging weer gemaakt.

Vandaag de dag is er gelukkig weer zoveel kennis en passie te vinden in de cocktailwereld, alsof het nooit weg is geweest.
Nu kunt u, op de plek waar wellicht de eerste grondleggers van de cocktail vertrokken naar Amerika, genieten van overheerlijke cocktails. Gemaakt met passie door ons team van getrainde bartenders.  De cocktail is meer terug dan ooit and… it’s here to stay!